Analiza infrastrukture Grada Opatije u funkciji turizma (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2025)
U radu se istražuje ključna uloga građevinske infrastrukture u razvoju turizma na primjeru Grada Opatije. Kroz analizu geografskog položaja, urbanističkih čimbenika, turističkih resursa i manifestacija te povijesnog turizma, istraživanje se fokusira na važnost infrastrukturnih projekata za atraktivnost i konkurentnost destinacije. Analizirajući hotelski smještaj, projekte u izgradnji, prostorne planove te važnost turističke infrastrukture, istraživanje pruža uvid u načine na koje Opatija koristi svoje građevinske resurse kako bi zadovoljila potrebe turista tijekom cijele godine. Naglasak je na održavanju ravnoteže između očuvanja kulturne baštine i prilagodbe suvremenim trendovima. Analiza pokazuje važnost stalnog ulaganja u razvoj i održavanje građevinske infrastrukture kako bi turistički grad, Opatija, zadržala svoj status atraktivne turističke destinacije te potaknula gospodarski razvoj lokalne zajednice. Rad pruža temelj za daljnje istraživanje o utjecaju građevinske infrastrukture na turizam te sugerira potrebu za kontinuiranim praćenjem i prilagodbom urbanističkih planova i projekata kako bi se osigurala održivost i konkurentnost destinacije.
Keywords: građevinska infrastruktura; turizam; turistički resursi; Opatija