Teoretsko-matematička osnova primjene računalne dinamike fluida u modeliranju procesa obrade otpadnih voda (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2025)
Rad istražuje primjenu Računalne dinamike fluida (RDF, eng. Computational Fluid Dynamics, CFD) u analizi fizikalnih, kemijskih i bioloških procesa pročišćavanja otpadnih voda. RDF je suvremena metoda numeričkog modeliranja koja u obradi otpadnih voda omogućuje detaljnu simulaciju i vizualizaciju protoka fluida, miješanja i kemijskih reakcija unutar jedinica za obradu, što pomaže u optimizaciji dizajna i operativnih parametara. RDF može identificirati neučinkovitosti, poput mrtvih zona ili kratkog spoja u spremnicima, te podržati poboljšanja u aeraciji, sedimentaciji i doziranju kemikalija. Smanjenjem potrebe za fizičkim prototipovima i prilagodbama metodom pokušaja i pogrešaka, CFD doprinosi uštedi troškova, poboljšanim performansama obrade i održivijem razvoju sustava. Cilj rada je ukazati na primjenu RDF-a u projektiranju, optimizaciji i analizi postrojenja za pročišćavanje te potaknuti njegovu širu primjenu u struci i obrazovanju.
Keywords: Računalna dinamika fluida (RDF); pročišćavanje otpadnih voda; fizikalni procesi; kemijski procesi; biološki procesi; numeričko modeliranje