Određivanje karakteristične duljine ravninskog ortotropnog mikropolarnog kontinuuma (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2024)
U cilju dobivanja više mikropolarih inženjerskih parametara provedena je numerička i eksperimentalna analiza umjetno generirane ortotropne mikrostrukture. Youngovi moduli i Poissonovi koeficijenti mikrostrukture utvrđeni su pomoću homogenizacije asimptotskom analizom. Eksperimenti čistog savijanja provedeni su na aluminijskim gredama s opisanom mikrostrukturom. Isti su eksperimenti provedeni numerički. Koristeći prije izvedene izraze za deformacije u ravninskom ortotropnom mikropolarnom kontinuumu određena je jedna karakteristična duljina. Ova duljina odgovara karakterističnoj duljini za savijanje u izotropnom kontinuumu i jedna je od četiri karakteristične duljine ravninskog ortotropnog kontinuuma. Eksperimentalne i numeričke vrijednosti dobro se poklapaju unatoč blagom rasipanju eksperimentalnih rezultata. Ovdje predstavljena metodologija može se koristiti za daljnje određivanje karakterističnih duljina.
Keywords: ortotropni mikropolarni kontinuum; eksperimenti čistog savijanja; karakteristična duljina za savijanje; homogenizacija; numerička analiza