Modeliranje dinamike punjenja i pražnjenja retencija/detencija (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2024)
U radu je prikazan proračunski postupak za modeliranje dinamike pražnjenja i punjenja retencija/detencija namijenjenih privremenom zadržavanje vode, odnosno ostvarivanju potrebne transformacije vodnog vala. Proračunski postupak se temelji samo na principu očuvanja mase te je stoga vrlo jednostavan i atraktivan za praktičnu primjenu (uz pretpostavku da se dinamičke pojave mogu opravdano zanemariti). Kako bi se za mjerodavne ekstremne hidrološke uvjete provjerila učinkovitost retencije u privremenom zadržavanju vodnog vala, vremenska promjena razine vode u retenciji određena je rješenjem jednadžbe očuvanja mase koja nastalu promjenu volumena vode u retenciji dovodi u vezu s razlikom masenih protoka na ulazu i izlazu iz retencije u istom vremenskom periodu. Proračunski postupak prikazan u radu uvažava dotok vode iz površinskih pritoka i dotok vode nastao oborinama iznad retencije te su od masenih protoka na izlazu iz retencije uvaženi: protok istjecanja pod tlakom kroz ispust, protok prelijevanja vode na preljevnom pragu i infiltracijski protok na dnu retencije. Proračunski postupak se time sveo na jednostavno numeričko rješavanje obične i nelinearne diferencijalne jednadžbe prvog reda.
Keywords: retencije; jednadžba očuvanja mase; istjecanje; prelijevanje; infiltracija