Utjecaj višestruke seizmičke pobude oslonaca na vitke dugačke konstrukcije (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2023)
Eksperimentalno je ispitan model gredne konstrukcije izložene višestrukoj seizmičkoj pobudi oslonaca, a paralelno s time je razvijen numerički algoritam za analizu istog problema. Cilj je na temelju analize eksperimentalnih rezultata bolje razumjeti ponašanje vitkih dugačkih konstrukcija izloženih višestrukoj pobudi oslonaca te validirati numerički model na temelju provedenih eksperimentalnih ispitivanja. U radu je pokazano kako raspodjela masa utječe na dinamički odgovor grede te kako kašnjenje pobude između oslonaca u nekim slučajevima može imati pozitivan učinak u obliku smanjenja pomaka na gredi.
Keywords: potresna pobuda; višestruka pobuda oslonaca; Newmarkova metoda; metoda konačnih elemenata; vitka dugačka konstrukcija; numerički model; eksperimentalno ispitivanje