Grafostatička, numerička i eksperimentalna analiza zidanog polukružnog luka (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2022)
U radu je prikazana analiza nosivosti zidanog polukružnog luka za opterećenje vertikalnom koncentriranom silom u četvrtini raspona. Proračun zidanih lučnih konstrukcija svodi se na problem geometrije, dok je provjera čvrstoće od sporednog značenja. Ukoliko je moguće pronaći potpornu liniju koja se nalazi unutar geometrije luka u ravnoteži s vanjskim opterećenjem, tada je luk stabilan. Principom virtualnog rada određena je granična vrijednost sile pri kojoj dolazi do gubitka stabilnosti. Rezultati su zatim uspoređeni s rezultatima dobivenim eksperimentalno na drvenom modelu luka, gdje je opterećenje postepeno povećavano sve do rušenja luka.
Keywords: zidane konstrukcije; polukružni luk; potporna linija; mehanizmi sloma