(untitled) (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2025)
Gubitci vode u vodoopskrbnim sustavima uzrokuju značajne ekonomske i ekološke štete. Pored povećanja troškova distribucije pitke vode, oni nepovoljno utječu i na vodne resurse, što je osobito izraženo u područjima s ograničenim zalihama vode. Unatoč uloženim naporima, u Republici Hrvatskoj gubici i dalje čine značajan udio ukupne potrošnje te prosječno dosežu i do 50 % zahvaćenih količina vode. Procjena gubitaka temelji se na specifičnim pokazateljima stanja vodnokomunalne infrastrukture, među kojima se posebno ističe ILI pokazatelj (engl. Infrastructure Leakage Index), predložen od Međunarodne udruge za vodu (engl. International Water Association), definiran kao omjer stvarnih i neizbježnih gubitaka vode. U radu je prikazana teorijska osnova procjene ILI pokazatelja s naglaskom na ključne parametre koji na njega utječu (stvarni i neizbježni gubici, duljina cjevovoda, prosječni tlak u sustavu i broj korisnika). Također je prikazan praktičan primjer procjene ILI pokazatelja temeljen na računalnom modelu određene DMA zone (engl. District Metered Area). Primjenom programa EPANET modelirani su tlakovi unutar zadane DMA zone, a na temelju dobivenih podataka procijenjeni su stvarni i neizbježni gubici vode. Analizom su identificirana područja unutar DMA zone, koja zahtijevaju implementaciju mjera za smanjenje gubitaka vode i poboljšanje operativne učinkovitosti sustava. Zaključeno je da se smanjenje ILI pokazatelja na ciljanu vrijednost može postići isključivo iterativnom primjenom numeričkih analiza i terenskih mjerenja.