(untitled) (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2024)
U radu je provedeno eksperimentalno određivanje pojave hidrauličkog skoka iza preljeva širokog praga unutar kojeg je dana hidraulička analiza ovisnosti promjene otvorenosti gornje i donje zapornice s vrijednostima spregnutih dubina, duljine vodnog skoka, Froudeovog broja, razine donje vode i ostalih fizikalnih veličina koje nastaju uslijed same pojave. Za potrebe eksperimentalnog ispitivanja korišten je fizikalni model malog hidrauličkog žlijeba. Ispitivanja su provedena za tri različite varijante ulaznih parametara pri različitom stupnju otvorenosti zapornica.