(untitled) (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2024)
Izbor zaštite građevne jame od izuzetne je važnosti kako bi se osigurala sigurnost radnika, susjednih objekata i okoline tijekom izgradnje. Specifični uvjeti gradilišta, geološki uvjeti, dubina jame i obližnja infrastruktura ključni su za odabir metode zaštite građevne jame. Rad daje uvid u nekoliko varijantnih rješenja osiguranja dubokog iskopa građevne jame gradske knjižnice Paromlin u Zagrebu, za koje je napravljen proračun u programskom paketu PLAXIS 2D, koji se temelji na numeričkoj analizi, odnosno metodi konačnih elemenata, uzimajući u obzir geotehničke karakteristike tla utvrđene istražnim radovima, dubinu jame, uvjete okoline, zahtjeve projekta, pravne i sigurnosne aspekte te ekonomsku izvedivost. Kako bi se odabrala najprikladnija metoda zaštite jame, proveden je proračun za sedam varijantnih rješenja na mjerodavnom poprečnom presjeku, a koja se mogu svrstati u tri tipa zaštite građevne jame: zaštita čeličnim talpama, izvedbom pilotske stijene, te izvedbom armiranobetonske dijafragme.