(untitled) (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2023)
U radu je detaljno opisano vlačno ispitivanje čelika za armiranje prema normi HRN EN ISO 15630‐1:2010. Navedena norma poziva se na normu HRN EN ISO 6892‐1:2016, koja zbog ovisnosti mehaničkih svojstava čelika o brzini nanošenja opterećenja preporučuje metodu A, koja koristi kontrolu brzine deformacije. Vlačno ispitivanje čelika za armiranje B500B je provedeno na tri uzorka primjenom metode A1 iste norme. Cilj rada je približiti čitateljima problematiku osiguranja uvjeta za vlačno ispitivanje čelika za armiranje kontrolom deformacije te dati smjernice za primjenu norme. Rezultati vlačnog ispitivanja čelika za armiranje pokazuju da kidalica Zwick Z 600E može osigurati stroge granice tolerancije na brzine deformacije.