(untitled) (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2023)
U radu su opisane osnovne karakteristike kapilarnosti kao jedne od osnovnih svojstva kapljevina. Definiran je pojam površinskog naprezanja, značajke kohezijskih i adhezijskih sila unutar kapljevine, način određivanja visine kapilarnog dizanja te najznačajnije metode za mjerenje kapilarnosti u praksi. Drugi dio rada baziran je na izradi eksperimentalnih pokusa u hidrotehničkom laboratoriju Građevinskog fakulteta u Rijeci. Prvi pokus je obuhvatio eksperimentalna mjerenja visina kapilarnog dizanja kapljevine između dviju staklenih pločica, a drugi određivanje visina kapilarnog dizanja kapljevine u malim uskim cjevčicama različitih promjera za četiri različite vrste kapljevina pri njihovim različitim temperaturama.